Effects of Food Grade Organic Acids on Inoculated Listeria Monocytogenes in Meat Stored at Refrigeration Temperature
Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi

Neslihan GÜNDOĞAN [1] , Sumru ÇITAK [2] , Elif YILDIZ [3]


In this research, chicken breast meat, chicken liver, calf chunks and calf minced meat samples were decontaminated with hot water treatment and inoculated with Listeria monocytogenes. Samples were spray washed and dipped with 2 % lactic acid and 1,5 % acetic acid + 1,5 % propionic acid combinations. Inoculated L. monocytogenes was found to be highly sensitive to acid combination treatment as compared to lactic acid alone. L. monocytogenes count of the spray washed chicken breast meat, chicken liver and beef samples was reduced by about 2,73-2,93 log cfu/g, 1,83-2,58 log cfu/g, 3,80-3,73 log cfu/g, respectively. L. monocytogenes count of the dipped chicken breast meat, chicken liver, calf chunks and calf minced meat samples was reduced by 2,54-2,78 log cfu/g, 1,26-2,03 log cfu/g, 3,92-3,91 log cfu/g, 3,81-3,81 log cfu/g respectively. Shelf-life of acid and acid combinations treated samples was increased 4 and 7 days. Meat spray washing or dipping with acid alone or acid combination
Bu çalışmada tavuk göğüs eti, tavuk ciğeri, dana kuşbaşı ve dana kıyma örnekleri sıcak suyla dekontamine edilmiş ve Listeria monocytogenes inokülasyonu yapılmıştır. Örneklere spreyleme ve daldırma yoluyla % 2 laktik asit ve % 1,5 asetik asit + % 1,5 propiyonik asit kombinasyonları uygulanmış, asit muamelesinin etlerdeki L. monocytogenes sayısı üzerine etkisi saptanmıştır. İnoküle edilen L. monocytogenes\' in asit kombinasyonuna tek başına asit uygulamasından daha duyarlı olduğu bulunmuştur. Tavuk göğüs eti, tavuk ciğeri ve dana etinin asitlerle spreylenmesi etlere inoküle edilen L. monocytogenes sayısında sırasıyla 2,73-2,93 log kob/g, 1,83-2,58 log kob/g, 3,80-3,73 log kob/g azalmaya yol açmıştır. Yine aynı örneklerin ve dana kıymanın asitlere daldırılması ile etlerdeki L. monocytogenes sayısında sırasıyla 2,54-2,78 log kob/g, 1,26-2,03 log kob/g, 3,92-3,91 log kob/g, 3,81-3,81 log kob/g azalma meydana gelm
Primary Language tr
Journal Section Articles
Authors

Author: Neslihan GÜNDOĞAN

Author: Sumru ÇITAK

Author: Elif YILDIZ

Dates

Publication Date : June 1, 2010

Bibtex @ { gefad90636, journal = {Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi}, issn = {1301-9058}, address = {}, publisher = {Gazi University}, year = {2010}, volume = {30}, pages = { - }, doi = {}, title = {Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi}, key = {cite}, author = {GÜNDOĞAN, Neslihan and ÇITAK, Sumru and YILDIZ, Elif} }
APA GÜNDOĞAN, N , ÇITAK, S , YILDIZ, E . (2010). Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi , 30 (2) , . Retrieved from http://www.gefad.gazi.edu.tr/en/issue/6741/90636
MLA GÜNDOĞAN, N , ÇITAK, S , YILDIZ, E . "Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi". Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 30 (2010 ): <http://www.gefad.gazi.edu.tr/en/issue/6741/90636>
Chicago GÜNDOĞAN, N , ÇITAK, S , YILDIZ, E . "Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi". Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 30 (2010 ):
RIS TY - JOUR T1 - Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi AU - Neslihan GÜNDOĞAN , Sumru ÇITAK , Elif YILDIZ Y1 - 2010 PY - 2010 N1 - DO - T2 - Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - EP - VL - 30 IS - 2 SN - 1301-9058- M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi %A Neslihan GÜNDOĞAN , Sumru ÇITAK , Elif YILDIZ %T Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi %D 2010 %J Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi %P 1301-9058- %V 30 %N 2 %R %U
ISNAD GÜNDOĞAN, Neslihan , ÇITAK, Sumru , YILDIZ, Elif . "Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi". Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 30 / 2 (June 2010): - .
AMA GÜNDOĞAN N , ÇITAK S , YILDIZ E . Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2010; 30(2): -.
Vancouver GÜNDOĞAN N , ÇITAK S , YILDIZ E . Buzdolabı Sıcaklığında Saklanan Listeria monocytogenes İnoküle Edilmiş Etlere Gıda Kalitelendirici Organik Asitlerin Etkisi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2010; 30(2): -.